Un cantonament la înălțime – Sărituri în apă

Constantin Popovici și antrenorul său, Adrian Gavriliu, tocmai au încheiat un cantonament de două săptămâni în Florida (SUA), pentru a pregăti marile competiții de sărituri în apă ce stau să vină. La Miami, Popovici a beneficiat de condiții foarte bune – în primul rând de un bazin cu platforme de toate înălțimile de concurs, atât pentru probele clasice (3, 5, 7,5, 10 m), cât și pentrru high-diving (14, 18, 22, 27 m) – reunite într-un monolit spectaculos, colosal.
Cantonamentul celor doi de la CSM Bacău a fost asigurat, în totalitate, de către Comitetul Olimpic Sportiv Român (COSR). Dar la bazinul respectiv, deși nou construit și fără tradiția altora din SUA, a fost aglomerație, deoarece multe țări și-au trimis săritorii în apă pentru a se pregăti acolo. Ceea ce va urma, în plan competițional, justifică din plin eforturile financiare pe care le-au făcut federațiile de natație din toată lumea. Cu atât mai mult, pentru starul Costa Popovici și pentru antrenorul său, cheltuiala COSR este justificată, deoarece ei au de apărat titlul mondial la high-diving!
„A fost o acțiune utilă, deși nu am atins parametrii pe care ni-i dorisem”, ne-a declarat, la întoarcere, antrenorul Adrian Gavriliu. „Costa a suferit o întindere musculară la un picior, nu gravă, dar care a impus să fim reținuți în ceea ce privește intensitatea antrenamentelor. A fost nevoie să replanificăm. El a izbutit, totuși, să-și realizeze cu succes seriile de sărituri pentru competiții. Costa e gata pentru startul în forță ce va urma peste nici o săptămână, cu întreceri de prim-rang”.
Concret, pe Constantin Popovici îl așteaptă mai întâi ultima etapă din cadrul Red Bull Cliff Diving Series 2023, cea de la Auckland (Noua Zeelandă), pe 28 ianuarie. Etapa-epilog fusese programată pentru decembrie 2023, dar a fost amânată. Reprezentantul nostru este lider în clasamentul general, după primele cinci etape (SUA, Franța, Italia, Japonia, Bosnia-Herțegovina), cu 832 puncte (rezultate din două locuri 1, două locuri 2 și un loc 5, chiar în această ordine), la 133 de puncte față de ocupantul locului 2, britanicul Aidan Heslop. Costa Popovici are mari șanse de a încheia pe locul 1 această prestigioasă competiție profesionistă, foarte importantă pentru el și sub aspect financiar.
La doar două săptămâni după competiția de la Antipozi, urmează Campionatele Mondiale de la Doha (Qatar) în care va concura mai întâi în proba de platformă 10 m, țintind să obțină calificarea pentru JO 2024 de la Paris. Peste o săptămână de la proba de 10 m, el își va apăra titlul mondial cucerit anul trecut la Tokyo în proba de high-diving (sărituri de la 27 m), performanță care a făcut din el unul dintre cei mai buni sportivi ai României în 2023.
Da, acest sportiv de mare valoare al Bacăului și al României este renumit și respectat pe toate meridianele, ca vedetă de prim-rang într-un sport foarte dificil, riscant și spectaculos, cu mare priză la public.
Va sări în fața a zeci de mii de spectatori și a milioane de telespectatori, la Auckland și Doha!
Îi ținem pumnii! MULT SUCCES, CONSTANTIN POPOVICI!
Scroll to top