Bugetul pe primele șase luni din 2024 alocat CSM Bacău de către Consiliul Local Bacău este total insuficient. Acest material are menirea de a prezenta situația de fapt, deoarece anumite personaje din zona politică acreditează ideea că ne scăldăm în bani, mai mult ca niciodată. Nimic mai fals! O minciună gogonată. Pt că……vin alegerile.
Politicienii care susțin că cei 7 milioane lei alocați clubului, reprezintă o sumă fără precedent de mare, ignoră cu bună-știință câțiva factori determinanți, care ar atesta contrariul printr-o corectă relativizare:
– Inflația reduce puterea acestui buget cu un sfert, comparativ cu ceea ce ar fi însemnat la începutul lui 2023;
– Costurile pentru pregătire și participare la competiții au crescut de 2-3 ori: de 2 ori la transport, de 3 ori la cazarea sportivilor, de 2 ori la masă, de 5 ori la închirierea spațiilor de pregătire și competiție – exemplu, de la 100 la 500 lei ora la Sala Sporturilor! Taxele de participare la competiții s-au dublat ori s-au triplat.
– Baremurile de masă stabilite de Agenția Națională pentru Sport au crescut de la 70 la 85 de lei/zi/sportiv, dar chiar și-așa s-ar găsi cu greu furnizori. Consiliul Local Bacău nu a aprobat nici cei 15 lei suplimentari, astfel că deja redusesem numărul de mese/zi/sportiv, de la 3 la 2, într-o primă fază, iar apoi de la 3 la 1.
– La comanda Consiliului Local si Primăriei și cu asigurarea că bugetul clubului va fi ajustat corespunzător, clubul nostru și-a întărit considerabil secțiile de fotbal (care necesită un buget de 5 ori mai mare decât în 2022, al echipei de Liga 3 și al celor de Juniori U19, U17 și U15 – formații nou-înființate) și handbal feminin, unde comparația nici nu se poate face , deoarece junioarele din trecut nu aveau salariu, dar acum au trecut la Senioare și au salarii cât de cât decente – pe lângă cazare, masă și condiții mai bune de pregătire. Necesarul clubului, în ansamblu, s-a mărit considerabil prin aceste cheltuieli noi de la fotbal și handbal feminin.
– Mărirea cotizațiilor la stat, în trei reprize succesive, a dus la scăderea veniturilor reale ale sportivilor și, evident, la o stare de nenmulțumire în rândurile acestora.
Deși Csm a solicitat, Consiliul Local nu a aprobat mărirea salariilor brute, pentru ca sportivii să primească în mână la fel de mulți bani ca atunci când au semnat contractele.
– Bani pentru premieri nu au existat în 2023. Sportivii și antrenorii lor au fost asigurați că acest lucru va fi compensat de premieri din partea Primăriei. Aceste premieri, anunțate într-o gală festivă ce a avut loc la Ateneu, nu au fost acordate până în prezent.
Cel puțin pentru campionii de la sporturile individuale, acest lucru reprezintă o foarte grea lovitură.
– O parte dintre sportivii noștri au avut performanțe mari și pentru ei au fost aprobate salarii si recompense pe măsura valorii lor demonstrate. Nu este vorba despre o estimare subiectivă, din partea noastră, a acestor salarii și recompense, ci de grile transfer și salarii valabile în sporturile respective și aplicate peste tot în Romănia și în Europa – când este vorba despre sporturile de echipă.
Îi amintim, dintre performeri:
• pe campionul mondial și european la high-diving Constantin Popovici, cel mai bun sportiv al județului Bacău și unul dintre cei mai buni ai României;
• pe grupul de halterofile pregătite de George Călin;
• pe handbaliștii care au terminat turul de campionat al primei ligi masculine pe locul 7 (pentru prima dată în istoria promovării in Liga Naționala a echipei clubului nostru);
• pe handbaliste, ocupante a locului 4 în Divizia A, la prima lor participare într-un campionat de Senioare;
• pe fotbaliști (care au încheiat precedentul campionat pe locul 3 al L3 iar acum sunt pe locul 1, înaintea reluării campionatului).
• Pe judoka Mircea Croitoru, dublu medaliat la Cupa Europei.
• Pe înotătorii Daniel Martin și Carol Cojocaru.
EFICIENȚĂ
– În ciuda zvonurilor lansate prin acuze politicianiste, CSM Bacău a cheltuit pefect justificat și eficient fondurile avute la dispoziție.
– Precizăm că, de exemplu, ne aflăm pe locul 9 în România în ceea ce privește valoarea transferurilor și a fondurilor de salarizare la handbal masculin (secția cu cel mai mare buget din cadrul CSM Bacău) – din 14 cluburi participante în Liga Zimbrilor. Față de participantele în cupele europene, bugetul nostru este de 2-3 ori mai mic. Poziția din clasamentul campionatului trecut – locul 8, este ușor mai bună decât cea pe care o avem în clasamentul bugetelor. Mai mult, în ediția actuală de campionat am învins de două ori o echipă cu un buget de salarii cu 25% mai mare decât al nostru – HC Buzău. În paranteză fie spus, Buzăul, un oraș mai mic decât Bacăul, finanțează corespunzător și o formație prim-divizionară de handbal feminin (participantă în sezonul trecut al Cupei EHF), dar și o echipă aflată în Liga 2 la fotbal și a alteia de Liga 3 ce are perspectiva reală de a promova în L2.
CONSECINȚE ALE SUBFINANȚĂRII:
Consecințele subfinanțării sunt foarte dureroase și distructive, iar majoritatea apar în premieră la aceste cote, în istoria de 14 ani a clubului nostru. Au mai fost perioade dificile, inclusiv cea din anii Pandemiei, dar nu la fel de grele ca aceasta pe care o traversăm.
Concret, consecințele sunt următoarele:
– Au fost anultate toate cantonamentele de pregătire, la toate secțiile.
– Multora dintre sportivi le-a fost anulată masa, iar altora le-a fost redusă, cu perspectiva apropiată de a le fi anulată.
– Sportivii noștri nu mai au cazare. Este o lovitură grea îndeosebi pentru handbalul feminin, care are în lot 8 jucătoare venite din afara Bacăului și care nu-și pot permite să închirieze locuințe în oraș, pe cont propriu. Cam aceeași situație este la fotbal.
– Salariile brute au fost înghețate, cu neajunsul reducerii salariului net și al nemulțumirii sportivilor și antrenorilor;
– Antrenorii nu au mai putut face transferuri, pentru a-și întări echipele.
– A fost anulată participarea la orice competiție, în afara strictului necesar – Campionatele Naționale -, dar și acolo suntem obligați să-i trimitem doar pe sportivii consacrați, fără să le putem acorda șanse de perfecționare și afirmare începătorilor, cum ar fi normal.
– Cu toate reducerile de cheltuieli, banii nu ne vor ajunge până la sfârșitul lui iunie pentru salarii și participarea la competiții, dacă nu ni se vor acorda suplimentări;
OBSERVAȚIE: Înțelegem că multe alte instituții publice din subordinea Consiliului Local se află într-o situație financiară grea și că va trebui să acceptăm și noi reduceri de tot felul, vehiculate deja în Consiliul Local, dar toate acestea – desființarea unora dintre secții, reducerea activității altora, ajustarea în jos a obiectivelor de performanță și, implicit, a grilelor de salarizare și premiere -, ar trebui operate după încheierea campionatelor, nu în timpul desfășurării competițiilor. Altminteri, vom fi expuși consecințelor expuse mai sus.
Nu ne rămâne decât să sperăm că la rectificarea din vară clubul va primi banii necesari pt susținerea activității așa cum trebuie.